tisdag 6 juli 2010

Nya dykningar på Kronans vrakplats!


Så var det dags igen! För trettionde året i rad blir det marinarkeologiska undersökningar på Kronan vrakplats 6 km öster om Öland. Det är världsrekord! Ett gigantiskt vrak kräver gigantiska insatser. Och en totalundersökning är målet. Det tillhör inte vanligheterna inom arkeologi. Men Kronan är ett slutet fynd - en samtidig deposition i tid och rum - fryst i dödsögonblicket. Just det att alla fynd i vraket har använts på samma plats vid samma tillfälle, gör att sammanhanget av alla fynd tillsammans blir av särskilt stort värde.

Med hjälp av Kustbevakningen har redan det så viktiga servicearbete utförts ute vid vraket. Ankare och förtöjningsgods är på plats, så att finliret kan börja. Under tre veckor i följd kommer nu de förliga delarna av vraket att undersökas. Vi hoppas kunna nu fram till den brottyta i skrovet som vittnar om effekterna av den skoningslösa explosion som slet skeppet i två delar, när Kronan förliste i slaget mot den förenade dansk-holländska flottan den 1 juni 1676. Leran i området är mjuk och fin. Något som lovar gott för ett skonsamt bevarande av de föremål som kanske fortfarande ligger inbäddade och slumrar sin Törnrösa-sömn på Östersjöns botten.

Ett sextiotal dykare inklusive fartygsbesättning väntar nu på att i lag om c a tjugo personer borda undersökningsfartyget M/S Calmare Nyckel. Med "Nyckeln" som utgångspunkt görs två nedstigningar per dag och dykare till vraket på knappt 27 meters djup. Jag kan lova att de flesta tar oss vatten över huvudet med mycket spända förväntningar på vad som vraket kan tänkas släppa ifrån sig i år. Resultaten av dykningarna kommer fortlöpande att avrapporteras här i bloggen. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge...............

1 kommentar:

  1. Kul att bloggen är igång igen, den är efterlängtad. Ser fram emot spännande läsning och bilder på "nya" fynd. Det vore roligt om ni även kunde presentera eldsjälarna bakom dykningarna och besättningen på Calmare Nyckel.

    Lycka till!

    Hälsningar från en som följt Kronan genom åren.

    SvaraRadera