tisdag 13 juli 2010

Fantastiska dyk i kristallklart vatten!

De första undersökningsdagarna på vraket av Kronan har varit sanslöst givande. Trots en bottentemperatur på bara 3 grader har vrakplatsen istället bjussat på en sikt på över 20 meter. Dagar som dessa kan man verkligen se och uppleva det mäktiga regalskeppets imponerande dimesioner. De ger också möjligheter att genomföra dokumentationsarbeten med video- och stillbildskamera.
När väl slamsugen riggats i utgrävningsområdet, påbörjades friläggningen av de förligaste delarna av trossdäcket. Och som vanligt (!) visade sig sedimenten gömma ännu en kista. I och för sig inte alldeles hel - den ligger upp och ned - men ändå med spännande fynd i sig. En laggad bytta ( ser ut som en liten tunna) var det första föremålet som kunde identifieras. Det fortsatta arbetet förlades runt resterena av kistan. Vi vill ju fastsälla föremålets utbredning i botten för att kunna avgöra vilka föremål som hör till det ursprungliga innehållet i kistan, och vilka som inte alls har med en att göra.
Första dykdagen - det var i söndags - noterade en uppmärksam dykare hur kanten av ett fat stack ut ur det krutbemängda sedimentet i gränsen mot det överliggande undre kanondäcket. Vid utgrävningen visade det sig att ytterligare ett fat låg under det första. Det undre, större av faten är trestämplat. Det innebär att det innehåller mer än 83% tenn. Stadsstämpeln är Stockholmskronan flankerad av två stämplar som visar en gående man med amborst. Efter en snabb konsultation av tennlitteraturen kan vi konstatera att fatet tillverkats av Nils Nilsson Kröger, verksam i Stockholm från 1650-talet fram til sin död 1675. Det var ett år innan Kronan blev vrak i Östersjöns djup, utanför ett idag soldränkt Öland.

Lars Einarsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar