söndag 1 augusti 2010

Färdigdykt!

Torsdagen den 29 juli blev den sista undersökningsdagen på Kronans vrakplats 2010. Vädrets makter stod oss inte bi. Hela den sista veckan 30 var f ö ett enda vågspel. Hastiga kast i väderleken, och när sedan vinden började öka stadigt från sydväst under torsdagen fattades beslutet att packa ihop. Beslutet visade sig vara rätt. Fredag och lördag hade inte varit behagliga där ute, 6 km öster om Öland.
Denna den sista (tors)dagen inleddes med att fortsätta grävarbetet i årets schakt 46. Målet i objektshänseende var att lossgöra och bärga en laggad tunna. Konstruktionsmässigt var ambitionen att nå ner till skrovets insida. Efter några dykpar var tunnan loss och kunde placeras i ett lämpligt bärgningskärl för vidare befordran mot ytan. Den underliggande leran närmast skrovets insida var stenhård att bearbeta, så hela vägen kom vi inte innan vi var tvungna att lägga fokus på att ta upp utrustning och förtöjningsgods (trossar och bojar).
Trots torsdagsmorgonens rapporter om avtagande vind, ökade hela tiden vinden från väst och senare sydväst. Att dessutom vinden hade en tendens att komma in från tvärs mot fartygssidan gjorde inte saken bättre. Till sist kastade M/S Calmare Nyckel loss och de sista förtöjningstrossarna kunde göras loss från ankarna på botten. Dykarna utgick då från gummibåten. i en våghöjd på närmare 2 meters.
Nu är havet återigen tomt på ytan där ute vid katastrofplatsen. Dykarlagets fantastiska insats under 1 + 3 veckors intensivt arbete på platsen har dock inte gått spårlöst förbi. Det prövande arbetet på Östersjöns botten är den absoluta förutsättningen för att den spännande fortsättningen av undersökningsarbetet nu kan ta vid under mer trygga och normala förhållanden på land.

Äventyret Kronan fortsätter! Vi hörs!

Lars Einarsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar