söndag 8 augusti 2010

Idag är det 30 år sedan Kronans upptäckt!


Idag skriver vi den 8 augusti 2010. Det är på dagen trettio år sedan regalskeppet Kronan upptäcktes 6 km utanför byn Hulterstad på sydöstra Öland. Bakom upptäckten stod den legendariske vrakforskaren och tillika regalskeppet Vasas upptäckare, Anders Franzén. I sin dagbok skriver han den 8 augusti 1980:
"- 09.20. Sjösätter undervattenskameran."
"- 10.00. Skeppstimmer synligt i monitorn. Ännu flera vrakrester."
"- 10.37. Bronskanon påträffad."
Men utan sina dykande medarbetare, ingenjörerna Sten Ahlberg och Bengt Grisell, hade Anders inte haft den nödvändiga kompetens som krävdes för att lokalisera vraket av stormaktstidens mäktigast skepp. Och det var från Stene och Grittes 12 meter långa f d lotsbåt, Mare Balticum (se bilden), som upptäckten skedde den där augustidagen för exakt trettio år sedan. Den nödvändiga tekniska utrustningen i sökarbetet - sonar och undervattenskamera - hade tillhandahållits av Bengt Börjesson, en pionjär inom undervattensfotografering.
Det första dyket som bekräftade att det var regalskeppet som man lokaliserat, gjordes i kristallklart östersjövatten. Den syn som mötte dykarna var av en sort där verkligheten överträffar dikten. I en sikt på + 25 meter kunde man på långt håll se hur den mäktiga fartygskonstruktionen tornade upp sig ovan botten. När dykarna närmade sig skrovområdet låg tiotals bronskanoner väl synliga i den ljusa sanden på den släta havsbotten. Kvarlevor av de olyckliga besättningsmän kunde skönjas bland rester av fartygsutrustning. En av de största vrakupptäckterna någonsin var bekräftad. Resten är marinarkeologisk nutidshistoria.

Länge leve Kronan!

Lars Einarsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar