söndag 24 juli 2011

De första bilderna av kistans innehåll



Nu har vi legat iland i fyra dagar p g a det blåsiga vädret på Östersjön. Senaste dykdagen - i torsdags - påbörjades utgrävningen av kistan på botten. Ett skrin var ett av föremålen som lyftes ur kistan. Det fördes omgående in till länsmuseet i Kalmar för utgrävning i konserveringslabbet. På fredag e m var undersökning slutförd.
Skrinet som var försett med ett skjutlock med bokstäverna KED (se bilden) visade sig innehåll nio föremål; två tumstockar, en textilöverdragen knapp, tre mynt (sannolikt både av koppar och silver), ett större stycke bark(!), ett fragmenterat rött, sigillack och ett hårt nedbrutet borr. Tumstockarna (se nedre bilden) är graderade till 12 resp. 8 tum. DEn tumstock som hittades löst i kistan är graderad till 6 tum. Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att det relativa knapphändiga fyndmaterialet har en tyngdpunkt mot verktyg/hantverk.
Imorgon verkar det som vi kan dyka igen. Undersökningsfartyget lämnar hamnen i Degerhamn vid soluppgången och väntas ankomma östra Öland vid 07.00-tiden. Då bär det ut mot vrakplatsen igen och fortsatt utgrävning av kistan på botten. Vi ser med spänning fram emot resterna av innehållet som ännu inte fått se dagens ljus efter 335 år i mörkret på Östersjöns botten......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar